Facebook

Teszedd 2017

teszedd

 

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hetedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket.

 

Időpont: 2017.09.17 9-12 óra között.
Találkozási hely: Herend Vasút u. 1. SPAR parkoló
Helyszín: Herend-Hajag-tető
Zsákot, kesztyűt biztosítunk!
 
Szervező: TESZEDD
Koordinátor: HATESZ Egyesület
Közösségi munkát középiskolásoknak tudjuk igazolni!
 
HA TESZ - Jobb lesz!

Kulturális Örökség Napjai

KON2017

 

 

Óvóhely a Benedek-hegy gyomrában

Helyszín: VESZPRÉM Tobak u. 4.

 

megkozelites

 

Ingyenes nyitva tartás ideje: 
2017.09.16. (szombat) 10:00-16:00

 

A II. világháború idején fontossá vált a polgári légoltalom megszervezése és óvóhelyek létesítése. A Benedek-hegy sziklatömbjében 200 fő befogadására alkalmas óvóhelyet alakítottak ki. A háború idején több bombázás érte Veszprémet és a hegybe is jó pár bomba fúródott. Vajon felrobbantak ezek? Beomlott az óvóhely? Megmenekültek az ott menedéket keresők? A Kulturális Örökség Napjai programsorozat alkalmából megnyíló, korhűen berendezett óvóhelyen minderre fény derül, sőt! A Benedek-hegy gyomrában megidézzük a háborús állapotokat, bemutatunk korabeli eszközöket, és megszólal a légvédelmi sziréna is. Lesznek továbbá vetítések az óvóhely „mozi termében” és vezetett túrák is a Benedek-hegy körül.

A programokon való részvétel ingyenes, de szívesen elfogadjuk a munkánkat támogató adományokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőben is érdekes eseményekkel rukkolhassunk elő!

 

Figyelem! Az óvóhely saját felelősségre látogatható! Kiskorúak csak kísérővel látogathatják! A látogató elfogadja az óvóhelyen tartózkodás magatartási szabályait! A hőmérséklet 12°C, öltözzön rétegesen! A barlangban csak kurblis TBK telefon használható! Zseblámpát biztonság kedvéért kérjük, hozzon magával!

 

Szervezők:

Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) – lelkes csapatunkkal már több bemutatót tartottunk a hegy gyomrában.

Veszprém másképp – a tematikus városnéző sétákat és meghökkentő, szórakoztató programokat szervező csapat túravezetője.

Előadás a helyszínen: Volt TITKOS katonai objektumok a Bakonyban
Előadó: Kizmus Szabolcs, nemzetközileg elismert bunkerkutató
Előadások időpontjai: 2017.09.16. (szombat) 11:00 és 15:00 óra

 

A világégést követően több TITKOS katonai objektum létesült a Bakonyban. Ezek a bunkerek a volt szovjet hadsereg irányítása alá tartoztak, némelyiket közvetlenül Moszkvából irányították. Déli hadseregcsoport harcálláspont, védett autonóm troposzféra rádióbázis, atomfej tároló: nagy titokban, szigorúan őrzött bázisok voltak ezek. Többszörös drótkerítés, nagyfeszültség és géppisztolyos őrök tartották távol a kíváncsi szemeket. Az alakulatok mozgását a kémműholdakhoz is igazították. A szovjet csapatkivonással ezek a helyek megszűntek, kihasználatlanul maradtak. Egyrészt a vasgyűjtők mekkájává, másrészt a rombolás helyszínévé váltak. A bunkerkutatóknak csak szívós és aprólékos munkával sikerült információt gyűjteni az objektumokról. A környező országokban számos hadtörténeti múzeumot nyitottak ezek helyén, melyeket egyesületek üzemeltetnek. E hadtörténeti emlékhelyek immár turistalátványosságok, de egyben intő jelek is az fiatal generáció számára.

Benedek-hegy kívül és belül, avagy Óvóhely bemutató és séta a környéken
Idegenvezető és geotúra-vezető: Raffai Csilla, Veszprém másképp
Séták időpontjai: 2017.09.16. (szombat) 10:00 és 14:00 óra

 

Megnézem kívülről, körbejárom, megcsodálom oldalról, szemből: a Benedek-hegy parádés panorámát nyújtó sziklatömbjét! Időutazásunk során megelevenedik a középkori Séd-part céhes élete, bepillantunk a tímárok, tobakok, molnárok mindennapjaiba, s eláruljuk, hogy az elődeink mire is használták a Benedek-hegyet. Történetünk és egyben sétánk végállomása a világháború idején létesített óvóhely a hegy gyomrában, amit a Kulturális Örökség Napján korabeli hangulatban berendezve járhat be a nagyérdemű.

A programokon való részvétel ingyenes, de ha tetszett és szeretné, hogy a jövőben is hasonlóan érdekes eseményekkel rukkolhassunk elő, szívesen elfogadjuk támogatását!

 

Szervezők elérhetőségei:

Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ)
Telefon: 
+36 30 343-8213
E-mail: 
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: 
http://www.hajag.hu
Facebook: 
HAJAG.HU

VESZPRÉM MÁSKÉPP
Telefon: +36 20 824-4675
E-mail: 
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook: Veszprém másképp

HATESZ Egyesület 2017 évi tervezett túrái

04.01 Tiszta Víz-Herendről 2/12/22km Tiszta Víz-forrás


04.08 Titkos helyek-Óvóhely a Benedek-hegy gyomrában


07.09 BIG-JUMP WWF Magyarország, Séd vízitúra Herend

10.21 Csúcs ez a hely! 4 kilátó túra 10/15/30/40 Bánd-Herend

12.03 Mikulás a Miklós Pálon, Bánd

12.30 X. Hajag Kupa

01.06 VI. Kauker Márton Emléktúra (2018)Herend-Hárskút