„Szüreti tekergés Essegvár mentén” néven szerevezett a HATESZ egyesület kerékpáros emléktúrát Veszprém-Bánd között 2022.09.17-én a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.

Veszprém Kolostorok és kertek sétaút, Laczkó-forrás, Csatár, Séd-völgyi kerékpárút, Márkó, Bánd, majd vissza Veszprémbe volt az útvonal 30 km távon.  A 15 fő résztvevő a 8 és 57 éves korosztályból érkezett.

Fő látványosságok: Csatár-hegy, Séd-völgy, Bánd szüreti felvonulás, Essegvár.

Sok látványosság közül kiemelkedő volt a Séd-völgyi kerékpárút nem régiben befejezett 5km-es szakasza, mely csodás erdei környezetben halad, távol a főútvonaltól, a hegyek és a Séd-patak között.

Váratlan esemény az időjárás változás volt. Több előrejelzés kiértékelését követően a túra nem lett lemondva. Sajnos többen meghátráltak az előrejelzés rémhírei miatt. A bátrak esőmentesen teljesítették a távot.

Veszprém a királynék városa, sok érdekes történelmi és geológiai látványossággal csalogat. A Séd-patak mély árkokat alakított ki évezredek alatt a település helyén és környezetében, ezért olyan változatos  a fekvése. Kolostorok és kertek sétány végéről indultunk aszfaltozott úton, a város legszebb pihenőparkjától. 2010-ben megvalósított beruházás kiváló lehetőséget nyújt mind a pihenésre, mind az aktív kikapcsolódásra vágyók számára, hiszen a patak partján megújult a gyalogos sétány és a terület alkalmassá vált kerékpáros közlekedésre. A területen keresztül folyik keresztül a Séd-patak, melyet Bándig követtünk. A Laczkó-forrást 1935-ben építették ki a természetjárók amikor még rengeteg bővízű forrás fakadt a környéken. Közvetlen a forrás után kezdődik a nemrégiben megépült Séd-völgyi kerékpárút, mely 5km hosszan halad a Séd-patak mentén sűrűn erdősült hegyek lábánál. Már a 2000-es évek elején felmerült ennek a kerékpárútnak a terve, de csak 2018-ban lett pályázati lehetőség a megvalósítására több település összefogásával. Elkészültével további kapu nyílik a Balaton felől a messziről hívogató Bakony hegyeihez. Megálltunk a Csatári malom romjai mellett is. Veszprém területén korábban 15 malom üzemelt. Az út mentén őszi kikericsek pompáztak. A patakot az új kerékpárút választja el a hegyektől, mely a Márkói malomnál különösen látványosan ékelődik közéjük. Márkótól közúton kijelölt kerékpárúton tekertünk Bándra.

Bándról a XII. századból van az első írásos említés. A XIII században épült az Essegvár egy sziklaszirten, mely kisnemesi csatározások során többször gazdát cserélt. A XVI. századi török harcok következtében elpusztult a falu. 1750-től sváb telepesek népesítették be olyannyira, hogy 1830-ban már 750 lakosa volt, több mint napjainkban. A főutcán megpihentünk a Szent Anna templomnál mely nemrégiben lakosság összefogásával újult meg. Szemközti téren áll Mádl Ferenc volt köztársasági elnökünk szobra, aki a falu szülöttje. Kacskaringós utcákon a vár tövében érkeztünk meg a község turisztikai központjába. Csatlakoztunk egy veterán Csepel teherautón utazva a vidám szüreti felvonuláshoz, mely végigjárta a falut. Szívélyesen fogadták a menet résztvevőit, finom rétesek, pogácsa, bor jutott annak aki kért. Kisbíró több helyen kidoboltatta a vidám híreket.
Az Essegvár várkapitánya is mellénk szegődött az ünnepség végén, és végig kalauzolt bennünket a vár történelmén. Pár éve régészeti ásatások folynak jelentős eredményekkel, ahol régészhallgatók és önkéntesek segítségével tárnak fel újabb és újabb leleteket. A végén egy finom lecsó várt a résztvevőkre és még 15km letekerése Veszprémig.
„SOSE BÁND” ha erre jársz és térj vissza minél többször!
Jelszó: Tekerj a Zöldbe! HA TESZ – Jobb lesz!

További képekért kattintson ide.

Elérhetőségek

Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
Telefon: +36-30/343-8213
E-mail: info@hajag.hu
Egyesület elnöke: Bácskai Péter
Adószámunk: 18650703-1-19
Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet