„Bakony szíve” néven szerevezett a HATESZ egyesület kerékpártúrát Zircről 2022.08.21-én a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.


  Zirc, Cuha-völgy, Vinye, Hódos-ér, Porva-Borzavár, Zirc volt a túra útvonala sok erdei szakasszal 33km távon. 

  Fő látványosságok: Cuha-szurdok, Kőpince-forrás, Likas-kő, Hódos ér-szurdoka, Porva Pálos temploma, Fiatalító-forrás, Zirci Apatság és arborétum.

  Sok látványosság közül kiemelkedő volt a Cuha szurdoka, melyben a legnagyobb nyári melegben is hűvös van és itt található az ország egyetlen alpesi jellegű vasútvonala.

  Zircről indultunk az új kerékpárúton. Sajnos az időjósok nagyon rossz időt jósoltak, mely sokaknak kedvét vette a szabadidős programunktól. A túrára a város határában újonnan létesült pumpapályát választottuk bemelegítésnek. Egy lelkes kisfiú mutatta be részünkre és már boldogan gurult utána az egész csapat. Kardosrétig követtük az aszfaltot, majd beléptünk a Cuha-patak völgyébe. Itt még túratársunk volt a patak, mely a nagy szárazság miatt gyengécskén csordogált. Hamar óriási bükkök lettek az útmenti látnivalók, meredek oldalvölgyekkel, zárt lombkoronával. Az első pihenőnk Porva-Csesznek állomáson volt. Sajnos a büfé és a vasúti emlékkiállítást zárva találtuk. 1896-ban készült el a vasútvonal 1,5 év alatt, mely Győr és Dombóvár között biztosított É-D irányú összeköttetést 200km hosszú pályán. A Cuha szurdok kemény leckét adott a mérnököknek, építőknek, mivel különleges építményekkel – alagutak, völgyhíd, támfalak-tudták csak megoldani a feladatot. A mai szemmel is látványos nyomvonal országunk egyetlen alpesi jellegű vasútvonala. A vasútvonalat 2004-ben és 2006-ban fenyegette a bezárás gondolata. Önkormányzatok és lelkes vasútbarátok összefogásával sikerült megmenteni a vonalat. Egyre magasabb sziklafalak közé gurultunk, gázlókon keltünk át, vasúti pályát kerülgettük. Alagúton érkező vonat hatalmas völgyhídon halad át egy helyen, ahol emlékhely is őrzi az építők dicső munkáját. A természet látogatóinak tanösvényt is létesítettek a völgyben, hogy bővíthessük ismereteinket. Vinye határába érkeztünk, de még várt ránk a Kőpince-forrás ahol szomjunkat olthattuk. A meredek domboldalon a gyökérmászást is kipróbálhattuk. Vinye Büfé langallóval kínált bennünket ebéddel. Gondoskodtunk a folyadékbevitelről is és Fenyőfő felé vettük az irányt. Erdei útra kanyarodtunk, árnyas útvonalon értünk a következő látványossághoz a Likas-kőhöz. Ez egy különálló hatalmas sziklatömb, mely környékéről évmilliókkal ezelőtt lepusztult a környezete. Az akkori vizek kioldották a belsejét és most könnyen átjárható járatai bújócskára csábítanak, melyet természetesen ki is próbáltunk. Meredeken ereszkedtünk le a Hódosér völgyébe egy nagyon szép érintetlen mellékvölgyben. A Hódos-ér völgye kevésbé szűk, de nagyon hosszú és egészen Porváig követtük. Korábban hódokat telepítettek a Bakonyba, melyek elszaporodtak, nyomaik több helyen is látható volt. Porván megtekintettük a Pálos templomot. Aszfaltra váltottunk Zirc határáig. Kis kitérővel megnéztük a Fiatalító-forrást mely sajnos nem adott vizet. Az emelkedő leküzdése bizonyította, hogy még fiatalosan mozog a csapat. Zircre kellemes gurulással érkeztünk. Központjában található a Dunántúli-Piros túrajelzés kezdőpontja, mely 300km-es vándorlással mutatja be a környéket. Egy bakancs szobor jelzi a 0km pontot. Zirci Apátság kertjét még megtekintettük és élményekkel feltöltve gurultunk vissza a rajthelyhez. Ez megint egy nagyon kellemes túra volt! Sajnos az időjósok sokakat elriasztottak!

  Jelszó: Tekerj a Zöldbe! HA TESZ – Jobb lesz!

  További képekért kattints ide.

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet