KORAI JUHAR
  Acer pseudoplatanus

  A korai juhar közepes termetű fa, 25 méter magasságig nő. Erdőállományban egyenes, hengeres törzset nevel, koronája magasra tolódik, szabad állásban törzse zömök, koronája gömbölyded. Európai elterjedésű, dombvidéki és középhegységi fafaj. Nálunk legtöbbször a gyertyános tölgyesek elegyfája. Gyors növekedésű, de nem hosszú életű, 100 éven felüli példányai ritkák.

  Gyökérzete fiatalon szívgyökérzet, ebből később erőteljes támasztó és felszívó gyökérrendszert fejleszt. Kérge fiatalon sima, szürke, idős korban sötét, hosszanti repedésekkel. Röviddel a kilombosodás előtt jelennek meg sárgászöld virágai. Mint a tavasz egyik hírnöke, a korai virágzása miatt kapta nevét is. Virágai értékes méhlegelőt jelentenek, a méhcsaládok kora tavaszi fejlődését segítik elő. Termése októberben érik. A szárnyak kissé íveltek és tompaszöget zárnak be. Levelei nagyok, 8-22 cm hosszúak, öt karéjúak, vékonyak, papírszerűek. A középső karéjok közel azonos nagyságúak, az alsók kisebbek. A karéjok közti öblök szélesek, kerekítetten ívesek.

  Mérsékelten melegigényes és mérsékelten árnytűrő. Közepesen sarjadzóképes és a sebzéseket is nehezen gyógyítja be. Lehullott lombja az avarbomlást és az erdő tápanyagforgalmát pozitívan befolyásolja. Szép alakja, lombozata miatt parkokban, fasorokban, utcafásításokban szívesen ültetik kertészeti változatait.

  Rózsaszín árnyalatú, kemény, nehéz fája alig zsugorodik, ezért a bútoripar hasznosítja.

  korai-juhar-levl-31.jpeg


  A korai juhar levele (fotó dr Péti Miklós)

  korai_juhar_termese.jpg


  és még éretlen termése (Botanikaland)

  Összeállította: Bús Mária

  Forrás:

  • Bartha Dénes: Magyarország fa- és cserjefajai, Mezőgazda Kiadó, 1999.
  • Gencsi László, Vancsura Rudolf: Dendrológia, Mezőgazda Kiadó, 1992.

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet