MADÁRCSERESZNYE
  Cerasus avium

  Közepes termetű fa, 20 méternél ritkán ő magasabbra. A madárcseresznye közepes élethosszú, nagyjából 80 évig élő fafajunk. Közép-európai faj, de kivadulás és meghonosodás miatt őshonossága ezen kívül sokfelé kétséges. Hazánkban a középhegységekben és a Dunántúli-dombvidéken gyakori. Elegyes lomberdeink értékes kísérő fafaja. Törzse hengeres, gyengén hajlott.

  Kérge kezdetben szürkés vagy vörösesbarna színű, idős korban feketésszürke héjkérge gyűrűsen válik le. Gyökérzete mélyre hatoló. Levelei szórt állásúak, elliptikusak vagy visszás tojásdadok, tompán fűrészesek, 6-15 cm hosszúak. A levélnyélen a levélváll közelében két vöröslő mirigyszemölcs található. Őszi lomb színeződése sárga, majd piros. Fehér virágai 2-5 tagú csomókban nyílnak, egy-egy virág öt szirmú. Április második felétől, a lombfakadással egyidőben virágzik. Júniusban érő termései gömbölyűek, 1-1,5 cm átmérőjűek, pirosak vagy feketék. Ízük édes vagy kesernyés.

  A madárcseresznye gyors növekedésű fafaj, főleg élete első húsz évében. A magas talajvízszintet nem viseli el. Termését a madarak terjesztik. Tőről jól sarjadzik. Mérsékelten melegigényes, fényigényes fafaj. Bár számos kártevő és kórokozó ellensége van, még ma is egyike a leggyakoribb vadgyümölcsfáinknak. Mivel faanyaga kevés gesztesítő anyagot tartalmaz, ezért középkorát elhaladva a gombák támadják meg. A fa megsebzett részein mézgafolyások keletkeznek. Lombja könnyen bomlik, a talaj termőképességét kedvezően befolyásolja. Az egyik legszebb őshonos fafajunk, mely az év minden szakában gyönyörködtet.

  Fája világos vörösesbarna, középkemény, középnehéz, fénylő, egyenletes szövetű. A bútoripar értékes faanyaga.

  A leletek tanúsága szerint a madárcseresznyét Európában több mint 5000 éve ismerték és fogyasztották gyümölcsét. Az ókori Rómában már termesztették, Európa szerte a rómaiak közvetítésével terjedt el. Magyarországon is ismerték, gyümölcsét fogyasztották, idővel a gyümölcsnemesítés egyik értékes fafaja lett.

  prunus-avium.jpg


  A madárcseresznye virága

  undefined-32.jpeg


  és termése (Wikipédia)

  Az Országos Erdészeti Egyesület gondozásában meghirdetett év fája mozgalomban a madárcseresznye az 1996. évben az év fája volt.

  Összeállította: Bús Mária

  Forrás:

  • Bartha Dénes: Magyarország fa- és cserjefajai Mezőgazda Kiadó, 1999.
  • Gencsi László, Vancsura Rudolf: Dendrológia Mezőgazda Kiadó, 1992.

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet