„Kerék forog tovább!” néven szervezett a HATESZ Egyesület kerékpártúrát Veszprémből 2023.06.17-én a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.

  Veszprém, Pumpapálya, Jutas Vitéz kilátó, Kádárta, Miklád-láp, Gyulafirátót, Veszprém Fenyves Malom volt a körtúra útvonala pár erdei szakasszal 25 km távon. 22 főt sikerült toborozni a túrára a 35-61 éves korosztályból.

  Fő látványosságok: Új pumpapálya-Jutas Vitéz kilátó-Miklád láp-Rátóti kálvária s középkori templom, Fenyves Malom, Rátót új kerékpárútja

  A túra Veszprémből indult a Fenyves Malomtól, ahol megforgattuk a malomkereket indulás előtt. Bemelegítésként a 06.30-án hivatalosan is átadásra kerülő pumpapályán edzettünk, sebesen vettük a hullámokat és kanyarokat. A 100m-re lévő Jutas Vitéz kilátóból egyedi panorámában volt részünk az erdei környezetből kibukkanó veszprémi várral és a Bakony vonulatait uraló 644 m-es Papod csúcsával. Magyar János építészmérnök is velünk tartott, sok érdekességet tudhattunk meg a történelmünkről és a különleges kilátó formájáról. Kacskaringós erdei ösvényeken haladva hagytuk el a várost, de továbbra is árnyas erdőkben tekertünk Kádártáig ahol rácsatlakoztunk az új kerékpárútra. A főút alatti aluljáróban kicsit megmártottuk a bringákat, így értük el Gyulafirátótot. Kitérőt tettünk a Miklád-láp természetvédelmi területére. Nem is gondolják sokan, hogy milyen csodás környezet van itt elrejtve. A tanösvénnyel is bemutatott lápos terület otthont ad sok védett növénynek, rovarnak, állatnak. Igazi erdei koncert mit itt hallgathatunk nyugodtan kiszakadva a városi nyüzsgésből. A Séd-patak itt már nagyra hízik hála a területen fakadó bővízű forrásoknak. Rátót utcáin kijelölt nyomvonalon kanyarogva a református templomnál megtaláltuk a legnagyobb emelkedőt, melyen a kálvária elérhető. Magasból szemlélhettük a Bakonyunk csodás panorámáját. Meglestük a kerékpáros aszfaltcsík végét. Innen már murvás szakaszon lehet tovább tekerni Eplény, Olaszfalu érintésével Zircre. Visszafordultunk, mert jött a hívás, hogy  finom, meleg langallóval várnak bennünket a malomnál, az indulópontunkon. Tamás Péter családja 5 éve látott lehetőséget, hogy felélesszék a Fenyves Malmot álmából, hogy bemutassák a malmok történetét Veszprémben ahol 15 malom működött a séden. A közös álom sikeres! Egyre többen keresik fel őket, hogy megismerhessék a malmok világát, melyet ők nagy szeretettel adnak át a látogatóknak. A malom működik, őröltünk, lehet csodálni a múltat a jelenben.

  HA TESZ – Jó lesz! Tekerj a Zöldbe!

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet