Séd-völgyi tekerés néven szerevezett a HATESZ egyesület kerékpártúrát Veszprémből 2023.04.22-én a Föld Napján a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.

  Veszprém-Márkó-Veszprém volt a körtúra útvonala sok erdei szakasszal 22km távval. 25 főt sikerült toborozni a túrára a 6 és 59 éves korosztályból, Székesfehérvárról is érkeztek érdeklődők.

  Fő látványosságok: Gulya-domb, Laczkó-forrás, Csatári malom, Márkói kápolna, Séd-patak vízesése, Séd-völgyi kerékpárút

  Sok látványosság közül kiemelkedő volt a Séd-völgyi kerékpárút bemutatása, mely a hegyek és a Séd-patak ölelésében lett kialakítva 2022-ben. Váratlan esemény a túrán nem történt.

  A túra Veszprémből indult a Gulya-dombról a Veszprémi Állatkert parkolójából. A Gulya-domb Veszprém zöld szíve mely jól csatlakozik a környék kirándulóhelyeihez. Kellemes ösvényei jó kikapcsolódást nyújtanak a sportbarátoknak. Egy izgalmas ösvényen gurultunk le a Séd-völgyébe a Laczkó-forrásig, ahol még várt bennünket pár csapattárs. Innen indultunk a Séd-völgyi kerékpárút felfedezésére, mely tükörsima aszfaltos összeköttetést biztosít Márkóval 9km távon. A nyomvonala különleges, mert sok helyen árnyas fák alatt vezet távol a forgalmas főúttól. A program nevét a Séd-patak adta, mely  végig kísérőnk volt az útvonalon. Érintettük a Csatári malom romjait. Veszprém környékén régen 15 malom végezte munkáját a patak erejét hasznosítva. A kerékpárút mentén több geológiai látnivaló is található, mint sziklaszírt, barlang.  A Márkói malom nagy vízesésének megtekintését sem hagytuk ki. Márkó egy dinamikusan fejlődő kistelepülés, ahol sok fiatal család telepedett le. Az új kerékpárút részükre is jó kerékpáros közlekedési lehetőséget nyújt eljutni a városba. Kálvária szegélyezi az egykori falu szélét, a végén pedig egy kis kápolna található. Az 1830-as évek közepén súlyos tűzvész pusztította el a falu jelentős részét, ennek az emlékét őrzi az 1839-ben épült kálvária  és kápolna. Márkói csárda biztosította a frissítőt a csapatnak, mely finom ételekkel várja a kerékpárosokat és túrázókat egyaránt. Visszafelé a megismert útvonalon tekertünk Veszprémbe. Igazi szezonnyitó bringázás volt a verőfényes napsütésben!

  Az új kerékpárút jelölésre került az év kerékpárútjára. Nyomvonalvezetése, látnivalói miatt bőven rászolgálna erre a címre. Annyira különleges kerékpárút, hogy nem látni autót a környékén se! Aki még nem volt próbálja ki és szavazzon rá az Aktív Magyarország FB oldalán!

  HA TESZ – Jó lesz! Tekerj a Zöldbe!

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet