„Séd-völgyi tekergés” néven szerevezett a HATESZ egyesület kerékpártúrát Veszprémből 2022. 07. 30-án a „Tekerj a Zöldbe” programsorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és az Aktív Magyarország támogatásával.
   
  Veszprémi Állatkert-Laczkó forrás-Hadiút felüljáró-Cseri erdő-Márkói kápolna-Márkói malom-Séd-völgyi kerékpárút-Csatári kápolna-Tekeres völgy-Veszprém Gulya domb-Állatkert volt a körtúra útvonala sok erdei szakasszal 28km távon.
   
  17-en vettek részt a túrán a csapadékosra forduló időjárás miatt. A résztvevők a 16 és 67 éves korosztályból érkeztek. Legtávolabbról Budapestről érkezett túratársunk.
   
  Fő látványosságok: Laczkó-forrás, Csatári malom, Cseri erdő, Márkói kápolna, Séd vízesése, Búcsújáró kereszt 1930, Csatári kápolna, Ördögrágta kő, Gulya-domb parkerdő.
  Sok látványosság közül kiemelkedő volt a Séd-völgyi kerékpárút nem régiben befejezett 5km-es szakasza, mely csodás erdei környezetben halad, távol a főútvonaltól, a hegyek és a Séd-patak között, valamint a Tekeres-völgy mély sziklahasadékával és 200 éves tölgy matuzsálemekkel.
   
  Gulya-domb zegzugos ösvényein ereszkedtünk le a Séd völgyébe. A Laczkó-forrást 1935-ben építették ki a természetjárók amikor még rengeteg bővízű forrás fakadt a környéken. Jelenleg már csak csővezetéken folyik, mivel Veszprém ivóvízellátásához szükséges volt az 1950-es évek közepén nagy vízhozamú vízvételi medencét létesíteni, mely 3000l/perc vízmennyiséget biztosított a városnak. Közvetlen a forrás után kezdődik a nemrégiben megépült Séd-völgyi kerékpárút, mely 5km hosszan halad a Séd-patak mentén sűrűn erdősült hegyek lábánál. Már a 2000-es évek elején felmerült ennek a kerékpárútnak a terve, de csak 2018-ban lett pályázati lehetőség a megvalósítására több település összefogásával. Elkészültével további kapu nyílik a Balaton felől a messziről  hívogató Bakony hegyeihez.
  Elidőztünk a Csatári malom romjai mellett. Veszprém területén korábban 15 malom zakatolva őrölte a gabonát. Csatári hídnál földútra váltottunk és a régi hadiutat követve átkeltünk a 8-as számú főút hídján, hogy a Cseri erdő fenyveseiben kerekezzünk. Márkó határában magaslatról szemléltük a hegyek panorámáját. Beérve a településre sok új házat láthattunk, mely szerint gyorsan benépesül a falu. Az 1839-ben a tűzvészre emlékezve stációkat és kápolnát emeltek a helyiek egy magaslatra. A szomszédos fennsíkos terület már régóta a honvédségi lőtér része. Korábban az itt gyakorlatozó szovjet csapatok pár harckocsi találattal  majdnem teljesen megsemmisítették a kápolnát, melyet 1991-ben sikerült szépen megújítani, felszentelni. Márkói malomnál megszemléltük a vízesést és az új kerékpárúton nyargaltunk Veszprém felé. A Csatári kápolnához tartó zarándokok 1930-ban emeltek keresztet, melyet felkerestünk. Nagy áttételekre kapcsoltuk a kerékpárjainkat, mivel a Csatári kápolna következett. A rokokó stílusú kápolna 1767-ben épült egy remete gyűjtéséből. Csatár-hegyre az olcsóbb élet reményében napjainkban sokan kiköltöztek, hétvégi kerteket művelnek a lankáin. Egy magaslatról rápillantottunk még Veszprémre és a hangulatos, sziklacsodák közt kanyargó Tekeres-völgy erdős útjaira tértünk. Ez kedvelt kirándulóhelye a veszprémieknek, több pihenőház, sütögetőhely csalogat a kikapcsolódásra. Egy íves forduló után kiértünk egy meseszép rétre, melyet 200 éves tölgyfamatuzsálemek őriznek. Többen kellett összekapaszkodnunk egy közös faölelésre, olyan vastagok a törzsek. A völgy végén értük el az Ördögrágta-követ, mely az erózió alkotta formája miatt kapta a nevét. Az ördögi időjárás is ekkorra szelidült meg, napsütés és kék égbolt lett a társunk. Újra a jó minőségű kerékpárúton gurulunk tovább, majd ösvényeken értünk célba az állatkertnél.
  Tetszett a túra mindenkinek. Az eső nem ellenségünk, új élményekkel lettünk gazdagabbak. Végére ajándék volt a napsütés és a természet is felfrissülhetett.
   
  Jelszó: Tekerj a Zöldbe! HA TESZ – Jobb lesz!
   
  Következő túráinkra is várunk:
  08.14 Bakonynána-Szerelemforrás/Rómaifürdő
  08.27 Dicsértessék a Bakony-Gyilkostó környéke

  Elérhetőségek

  Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

  Cím: 8440 Herend, Dózsa György utca 53.
  Telefon: +36-30/343-8213
  E-mail: info@hajag.hu
  Egyesület elnöke: Bácskai Péter
  Adószámunk: 18650703-1-19
  Bankszámlaszámunk: 73600039-15304991
  Pénzintézet: B3 Takarék Takarékszövetkezet